Skip to content
Sari-Puurtinen.png
Sari Puurtinen4.3.2016 16:451 min read

Minkälaisia pähkinöitä sinulle on purtavana?

Onko ympärilläsi innostuneita, rohkeita ihmisiä, mielekkäitä kysymyksiä ja merkityksellisiä ongelmia, joihin vanhat ratkaisut eivät riitä? Löytyykö työpaikaltasi yhteistä oppimista ja osaamista jakavia rakenteita? Entä avointa keskustelukulttuuria, jossa vaikeat asiat keskustellaan ja tehdään yhdessä?  

 

Teknologian esiinmarssi ja työprosessien automatisointi herättää monenlaista tunnetta.  

Samanaikaisesti, sekä kannetaan huolta työtehtävien katoamisesta ja työttömien kasvavasta määrästä, että ihastellaan uusia teknologisia ratkaisuja, jotka nopeudellaan, tehokkuudellaan ja varmuudellaan pesevät ihmisen sata-nolla. Myös henkilökohtaisella tasolla iloitaan uusista härpäkkeistä ja niiden mahtavuuksista, kuin myös manaillaan tyhmiä ohjelmia, joita käyttäessään tuntee itsekin olevansa hidas ja tylsä. 

Teknologian myötä kirjahyllyt, levykokoelmat, kaapin kokoiset kaiuttimet, lehtipinot ja valokuvakansiot ovat poistuneet. Työpaikoilta seinät, mappiarkisot, kirjoituspöydät ja paperiläjät ovat kadonneet. Hyvä niin.  Mistä olemme luopuneet ja mitä olemme saaneet tilalle? 

Vaikka teknologia on korvannut monia rutiinitehtäviä, on se tuonut niitä myös lisää. Tavarastakaan ei ole päästy eroon. Aineistojen,  uudenlaisten houkutusten ja ratkaisujen määrä on räjähdysmäisesti lisääntynyt. Asiat ovat muuttuneet ja muuttaneet muotoaan. 

Ihmiselle kaikista mielenkiintoisimmat, merkittävimmät ja tärkeimmät työtehtävät ovat kuitenkin säilyneet. Tällä hetkellä meillä on entistä enemmän uutta opittavaa, yllättäviä  kysymyksiä ja monivaiheisia ongelmia, joihin vanhat hyvät ratkaisut eivät riitä.  

Ratkaisu voi löytyä ihmisen ajattelua ja toimintaa ymmärtämällä.  Monimutkaisissa tilanteissa parhaimmat tulokset syntyvät yhdessä tehden. Viidet aivot tuottavat enemmän kuin yhdet. Yksin toimimalle etsimme vastauksia oman asiantuntijuudemme piiristä. Hyvässä yhteistyössä, haastamme itseämme ja toisiamme,  opimme toisiltamme ja luomme yhdessä enemmän. Motivoivin tulos syntyy uusien ongelmien ja näkökulmien pohdinnalla ja tiedonhaulla,  innostuneiden ihmisten kanssa keskustelemalla, ihmettelemällä, kärjistämällä ja kirkastamalla.

Uuden oppiminen ei ole helppoa, ei nopeaa, eikä virheetöntä.  Itse kunkin on syytä muistaa, että rutiinisuoritus syntyy hihaa ravistamalla, mutta uuden oppimiseen sisältyy virheiden tekemisen    mahdollisuus. On tärkeätä, että virheitä saa tehdä, kunhan oppii ja samaa virhettä ei tee toista kertaa. 

Ihminen kokee suurinta onnistumisen iloa ongelmien edessä ja keskellä.  Flown kokeminen edellyttää vahvaa asiantuntijuutta ja luottamusta ratkaisun löytymiseen. Flown kokemus ei  häviä ratkaisun löytyessä ja ongelman muuttuessa. Päin vastoin, uusi pähkinä löytyi taas purtavaksi.  

Minkälaisia pähkinöitä sinulla on purtavana? Onko ympärilläsi innostuneita, rohkeita ihmisiä, mielekkäitä kysymyksiä ja merkityksellisiä ongelmia, joihin vanhat ratkaisut eivät riitä. Löytyykö työpaikaltasi yhteistä oppimista ja osaamista jakavia rakenteita?  Entä avointa keskustelukulttuuria, jossa vaikeat asiat keskustellaan ja tehdään yhdessä?  

Työn kehittämisestä kiinnostuneita ihmisiä löytyy aina. Halukkuutta löytyy myös. Sillä pääsee jo alkuun. Oppimista ja osaamista tukevilla rakenteilla vielä pidemmälle.   

 

_DSC6039.jpg  

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT