Istun lempeässä auringon paisteessa Ashridge Housen tyynnyttävä puutarhanäkymä edessäni Lontoosta hieman luoteeseen. Tajusin juuri, että ensikontaktini tänne oli tasan kymmenen vuotta sitten, kun coaching-opintoni alkoivat. Aikamoinen reissu on tullut 10 vuodessa tehtyä - coachina ja muutenkin. Ulkoiset puitteet täällä ovat huikeat, mutta tärkeintä on, että Ashrdigen coaching-sydän on jatkuvasti elävä ja sykkivä – ja kerää ympärilleen upeita ihmisiä.
Eilen oli intensiivinen päivä, kun 120 kokenutta coachia eri puolilta Eurooppaa kerääntyi Adventures in Coaching-tutkimuskonferenssiin. Syvimmät jäljet päivästä jätti aamupäivän Key Note professori Mick Cooper Relational Depth– puheenvuorollaan. Mickin ja hänen ryhmänsä tekemä tutkimus vahvistaa lukuisien coachien kokemusperäisen tiedon, että vuorovaikutussuhteessa koetut syvän kohtaamisen hetket vaikuttavat positiivisesti coachingin tuloksiin.
Kohtaamisten syvyys vaikuttaa
Kohtaamisten syvyydellä on merkittävät vaikutukset niin lyhyellä kuin pitkälläkin jänteellä. Syvällä kohtaamisella on välitön eheyttävä ja muutosta edistävä vaikutus. Se tasa-arvoistaa vuorovaikutusta ja avaa portteja ilmaista syvempiä tunteita. Pidemmällä jänteellä syvät kohtaamiset vahvistavat itsekyvykkyyttä sekä itsen hyväksyntää ja ymmärrystä. Ne jalostavat myös kohtaamisia muiden ihmisten kanssa.
Eniten jäin kuitenkin pohtimaan Mickin puheenvuorossaan esittelemiä strategioita, joita käytämme, kun haluamme suojata itseämme haavoittumiselta läheisissä vuorovaikutussuhteissa (Disconnecting strategies). Nämä useimmiten tiedostamattomat mallit kytkeytyvät päälle automaattisesti ja pyytämättä, vaikka meillä näissä tilanteissa olisi usein hyödyllisempää pysyä lähemmässä vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa.
Jos toimit esimiehenä, omien irrottautumisstrategioiden tutkiskelu on tärkeää, jotta voit kehittää vuorovaikutusta tiimiläistesi kanssa erityisesti haastavissa tilanteissa. Kun tunnet omat särösi, voit vahvistaa arvostavaa kohtaamista ja myös merkityksellisyyden kokemusta.
Mick Cooperin lista itsetutkiskeluun
Jos haluat tehdä näin keskellä kesää itsetutkistelua, niin tässä Mick Cooperin lista erilaisista yhteyden katkaisun strategioista oman reflektiosi avuksi. Mieti omia tärkeimpiä vuorovaikutussuhteitasi töissä ja elämässä laajemminkin. Missä määrin käytät seuraavia keinoja suojataksesi itseäsi, vaikka olisi parempi säilyttää yhteys toiseen? Käytä skaalaa: en juurikaan - joskus – melko usein – tyypillisesti.
Aggressiivisuus muita kohtaan
Liiallinen puhuminen
Ylimielinen käytös
Kriittisyys muita kohtaan
Kylmä, pistelevä suhtautuminen
Muiden työntäminen pois
Huumori tai nauru
Naamion käyttäminen
Osoitat, ettei asia kiinnosta
Liiallinen kohteliaisuus tai muodollisuus
Pinnallisella tasolla pysyminen
Fyysinen eristäytyminen
Alkoholin tai huumeiden käyttäminen
Vuorovaikutuksen välttäminen
Vetäytyminen tunteiden tasolla
Kiireen synnyttäminen
Yliälyllistäminen
Unelmointi ja haihattelu
Konfliktin välttely
Kontrolloiva ote
Yhteyden päättäminen
Katsekontaktin välttäminen
Väsyneeksi tuleminen tai nukkumaan meneminen
Alistuminen
Omien tarpeiden ilmaisematta jättäminen
Sulkeutunut kehonkieli
Puheenaiheen muuttaminen
Kuuntelun lopettaminen
Huomion kiinnittäminen muihin
Puhumattomuus
Itsenäisyys
Muiden pelastaminen ja yli-auttaminen
Itsen piilottaminen
Itsesääli, uhriutuminen
Itsekritiikki
Kun olet tietoisempi omista keinoistasi etäännyttää itseäsi sinua haastavissa vuorovaikutustilanteisa, pääset (halutessasi) muuttamaan toimintatapaasi, kun automaatio yrittää seuraavan kerran päälle. Elämä tarjoaa kyllä tilaisuuksia harjoitella tätä.
Hienoja kohtaamisia kesääsi toivottaen,
Rea
PS.
Varsinainen syy, miksi tulin Ashridgeen tällä kertaa oli, että olimme kollegani Sirkku Heinosen kanssa coacheina mukana Harvardin ja University of Greenwichin toteuttamassa coachingin vaikuttavuus –tutkimushankkeessa.
Täällä esiteltiin alustavia tuloksia hankkesta ja ne ovat erittäin lupaavia: coachingilla on merkittäviä todennettuja vaikutuksia mm. tavoitteiden saavuttamisen vauhdittamiseen ja hyvinvoinnin kokemuksen vahvistumiseen. Tutkimustulokset valmistuvat syksyllä, joten niistä lisää sitten.
Lisää kesäharjoituksia:
Lataa Executive Coaching -opas 6 hyvää harjoitusta eettiselle johtajalle.