Skip to content
david-clode-499196-unsplash
Erika Heiskanen3.9.2018 8:051 min read

Kun häntä koiraa heilutti - tukifunktioiden vallankaappaus

Miten tukifunktiot sinun organisaatiossasi toimivat? Miten osuvasti viestintä tukee strategian toteutumista ja auttaa muutoksissa? Miten HR, rakennetaanko organisaatioosi jatkuvasti huomisen osaamista, jotta toimintakyky markkinassa pysyy yllä ja paranee? Useissa organisaatioissa kokonaisuus toimii kohtuullisen hyvin.


david-clode-499196-unsplash


Joskus kuitenkin tukifunktio kaappaa vallan ja alkaa johtaa organisaatioita kuin koko organisaatio olisi olemassa tuota funktiota varten eli häntä heiluttaa koiraa. Voi käydä niin, että talousosaston toiminta ei nopeudu ja digitalisoidu, koska “säädökset ovat niin hankalia eikä meille sopivaa järjestelmää oikein ole” ja kaikki joutuvat noudattamaan hankalia ja vanhanaikaisia prosesseja. Raportointi kestää iät ja ajat ja talouden johtaminen perustuu aina vähintään neljä viikkoa vanhoihin lukuihin.

HR-ihmiset voivat olla ylisitoutuneita henkilöstön tunnelmiin, eikä henkilöstö uusiudu ja osaaminen kehity, koska “meillä ei ihmiset halua sellaiseen koulutukseen”. Tai organisaatiorakennetta ei voida kehittää, koska “meillä ei kyllä haluta sellaisia muutoksia ja sitten henkilöstötyytyväisyys laskee”.

Joskus henkilöstölehti (tai asiakasviestintä!) elää aivan omaa elämäänsä ja toimitusjohtaja saa suorastaan anella, josko strategisen linjan uudistuminen jollakin tavalla saataisiin mukaan lehden linjaan.

Esimerkit kuulostavat äärimmäisiltä, mutta eivät valitettavasti ole harvinaisia. Voimakkaat persoonat ovat kaapanneet vallan. Voimakas voi käytännössä tarkoittaa niin itsepäistä, ettei kukaan jaksa enää vääntää muutostarpeesta hänen kanssaan; niin kiukkuista, ettei kukaan uskalla väittää vastaan; tai niin herkkää, ettei kukaan halua pahoittaa ihmisen mieltä. Tai jotain muuta.

Mitä tilanteelle voi tehdä?

Tilanteen voi muuttaa, kun uskaltaa johtaa.
  1. Aristoteles määritteli, että entiteetti (eli kokonaisuus) on eettinen, kun se vastaa tarkoitustaan. Pyydä funktioita kirkastamaan olemassaolonsa tarkoitus ja rooli organisaatiossa. Velvoita menemään oman alan koulutuksiin ja raportoimaan uusista ideoista. Pyydä kaikkia tuomaan näkemyksiä siitä, miten oma tukifunktio tukee entistä paremmin koko organisaation strategian toteutumista ja käsitelkää ideat julkisesti yhteisessä työpajassa.
  2. Määritelkää yhdessä kehitystavoitteet vuoden päähän ja jäsentäkää mitä askelia sen toteuttaminen vaatisi. Aseta kehitystavoitteiden toteutuminen tulostavoitteiksi.
  3. Anna omaa aikaasi, tukea, koulutusta ja sparrausta tiheästi matkan varrella. Ole (aina kun vain suinkin pystyt) ystävällinen ja kannustava, mutta jämäkkä. Siedä sitä, että sinusta ei aina pidetä. Sinun tehtäväsi on johtaa. Kyllä sinä siihen pystyt. Anna palaa.

 

Miten johtaa eettisesti ja rohkeasti?

Eettinen johtaminen on hyvää johtamista: reilua, oikeudenmukaista ja tuloksellista. Eettinen johtaja hakee ja kantaa vastuuta sekä tuloksista että työhyvinvoinnista, koska yhdessä ne rakentavat kestävää menestystä. 

Lataa Eettisen johtamisen opassarjan ensimmäinen osa.

Eettisen johtamisen pikaopas

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT