Skip to content
Henrika_profile_2-1.jpeg
Henrika Franck28.9.2016 11:152 min read

Terve organisaatio ajattelee

Ystäväni kertoi äskettäin muuttuneesta elämäntyylistään: ”Olen alkanut treenata kolme kertaa viikossa, vähentänyt sokeria, jätin alkoholin puoleksi vuodeksi. Jaksan enemmän, luen enemmän, ajattelen enemmän“. Tämä saattaa kuulostaa naistenlehden kansikuvatekstiltä, mutta se sai myös minut miettimään terveyttä.

Mikä on organisaation sokeri?

Organisaatiot, aivan kuten ihmisetkin, voivat tehdä terveitä valintoja. Valita pois sokeri, treenata, levätä. Mikä on organisaation sokeri? Sokeri on se, mikä on nopeaa ja helppoa, joka antaa nopeita ”kicksejä”. Sokeria saattavat olla kokoukset, näyttävien PowerPoint-esitysten laatiminen, tai liian nopeat ratkaisut. Sokeri on ottanut yliotteen monessa organisaatiossa, kaiken täytyy olla valmista heti tai sitä ei tehdä ollenkaan, sillä sille ei ole aikaa. Tästä puhuu myös Daniel Kahneman kirjassaan ”Thinking fast and slow” – on paljon helpompaa kulkea automaattivaihteella ja tehdä nopeita ja heti tyydyttäviä ratkaisuja, kuin antaa aikaa hitaalle ajattelulle.

Mitä tapahtuu kun sokeria vähennetään organisaatiossa? Jää aikaa levolle. Jää aikaa tuntemiselle. Jää aikaa ajattelulle. Ehkä ongelmallisin taipumuksemme organisaatioissa juuri nyt on, että emme enää ajattele ongelmiamme – emme enää ajattele, piste. Terve organisaatio, aivan niin kuin terve ihminen, ottaa aikaa arvioimiselle, ymmärtää asioiden monimutkaisuuden, reflektoi ja antaa aikaa syvemmälle intuitiolle.

Kun organisaatio treenaa

Terveys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aina voi hyvin, vaan sitä, että tietää miten päästä vaikeuksien ja ongelmien yli. Sitä täytyy ”treenata”. Organisaatiolle treeni tarkoittaa yhteistreeniä – osallistamista, innostamista sekä luotettavan ja läpinäkyvän tiedon luomista. Tällä treenillä saadaan oikea tieto niille, jotka ovat parhaita juuri sen tiedon prosessoinnissa. Mahdollisten yhteisten ongelmien ratkaiseminen tulee pääosaan, ei oman egon pönkittäminen tai pelko näkymättömyydestä.

Organisaatioiden terveydellä on suora yhteys kestävään kehitykseen. Kestävä kehitys ei enää ole pelkästään ekologinen kysymys resurssien säästämisestä – nyt kestävä kehitys mitataan sillä, miten hyviä olemme ratkaisemaan ongelmia yhdessä. Rakennamme hyvää ja tervettä tulevaisuutta ymmärtämällä miten yhdistämme ihmisiä ja miten hallitsemme haasteita. Kun voimme fyysisesti ja henkisesti hyvin pääsemme minkä tahansa haasteen läpi, ja uskallamme vaihtaa suuntaa jos niin vaaditaan. Se pätee niin organisaatioihin, kansakuntiin kuin yksilöihin.

Terveyttä on rohkeus, luovuus, yhdessä tekeminen ja ajatteleminen

Terve ihminen ei ole onnellinen koko aikaa, vaan ymmärtää mitä keinoja on käytettävissä kun ei voi hyvin. Hän osaa käsitellä kriisejä ja tietää miten säilyttää tyyneys myös suurien haasteiden edessä. Myös organisaatio voi säilyttää tyyneyden ja tähän tarvitsemme aikaa ajattelulle. Vähennetään sokeria, lisätään hidasta ajattelua. Uskon, että terveyden mittari on se, että tiedämme mihin käytämme aikaa; aikaa levätä, aikaa reflektoida, aikaa treenata, aikaa toimia, ja että tiedämme miltä tuntuu kun organisaatio on terve. Terve organisaatio tuntuu erilaiselta. Ihmiset siinä eivät pelkää ottaa riskejä, he ovat luovempia, koska he tekevät asioita yhdessä. Ja ennen kaikkea he ajattelevat.

Katso organisaatiotasi, voisitko sanoa: ”Olemme alkaneet treenata läpinäkyvyyttä puhumalla vaikeistakin asioista avoimesti, vähentäneet turhia kokouksia, jätimme PowerPoint-esitykset puoleksi vuodeksi. Jaksamme enemmän, luemme enemmän, ajattelemme enemmän“.

 

Lean Leadership, tuottavaa johtamista - Lataa opas!

avatar

Henrika Franck

Henrika Franck on tutkijatohtori Aalto -yliopiston kauppakorkeakoulussa, jossa hän tutkii ja opettaa etiikkaa ja strategiatyötä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT