Juuriharja blogi

Kestävyyttä, yhteistyötä ja jatkuvaa kehitystä - kotimaiset marjat kaiken ytimessä

Kirjoittanut Erika Heiskanen | 30.9.2024 10:48

Pakkasmarja Oy on viljelijöiden omistama yritys, joka työllistää oman henkilöstönsä lisäksi noin 250 sopimusviljelijäperhettä ja suuren määrän kausityöntekijöitä. Yrityksen toimitusjohtaja Arja Kastarinen kertoo, että heidän tavoitteensa on varmistaa kotimaisten marjojen viljelyn elinvoimaisuus myös tulevaisuudessa. "Yhteinen ajatus on, että kaikkien pitää pärjätä ja saada elantonsa tässä ketjussa. Tämä periaate ohjaa toimintaamme, ja sen pohjalla ovat arvomme: laatu, vastuullisuus ja kotimaisuus", Kastarinen sanoo.

Marjanviljely kohtaa kuitenkin jatkuvasti ulkoisia muutoksia, kuten ilmastonmuutoksen aiheuttamia sään ääri-ilmiöitä ja uutta ympäristösääntelyä kasviensuojelun ja vedenkäytön osalta. Samalla kuluttajien vaatimukset muuttuvat, ja heidän odotuksensa ympäristöystävällisistä tuotantotavoista kasvavat. Pakkasmarja Oy:n vastuullisuuspäällikkö Heidi Kumpulainen toteaa, että "nämä haasteet vaativat meiltä jatkuvaa sopeutumista ja kehittämistä".


Yhteisöllistä ratkaisujen hakemista

Pakkasmarja ei kohtaa näitä haasteita yksin. Kastarinen painottaa, että yhteistyö viljelijöiden ja muiden kumppanien kanssa on ratkaisevaa. "Monet toimialan haasteet ovat monimutkaisia, mutta uskomme siihen, että avoin yhteistyö tuo parhaat ratkaisut. Meidän lähtökohtamme on, että aina on parannettavaa, ja tätä kehitystyötä tehdään joka päivä", hän kertoo. Pakkasmarjan perusajatus on terve uteliaisuus ja jatkuva oppiminen. "Meidän on kehitettävä toimintaamme jatkuvasti, jotta voimme vastata niin asiakkaiden kuin lainsäätäjienkin odotuksiin."

Savon sydämestä käsin toimiva yritys nojaa käytännönläheiseen lähestymistapaan. "Kaikkien on ymmärrettävä, miksi tiettyjä asioita tehdään ja mitä niillä tavoitellaan. Tämä auttaa meitä tunnistamaan riskejä ja kehittämään toimintaamme suunnitelmallisesti", Kastarinen selventää. "Maailma muuttuu jatkuvasti, ja vain ne, jotka ovat valmiita jatkuvaan kehitykseen, pärjäävät", hän toteaa.

Toimiala mediassa

Viimeaikainen uutisointi on nostanut esiin marja-alan vastuullisuuskysymyksiä. Kastarinen kertoo, että tämä on saanut Pakkasmarjan tarkastelemaan omaa toimintaansa entistä kriittisemmin. "Olemme kehittäneet toimintaamme systemaattisesti vuodesta 2010 lähtien, ja erityisesti viimeiset kaksi vuotta ovat olleet voimakasta kasvun ja parannuksen aikaa", hän kertoo. ” Haluamme varmistaa, että toimimme jatkuvasti vastuullisesti ja avoimesti, emmekä jää kehityksessä jälkeen.”

Sosiaalisen median vaikutus tuo omat haasteensa. "Somekohu voi olla raskas, varsinkin kun faktat jäävät toisinaan tarkistamatta ennen lausuntojen antamista", Kumpulainen huomauttaa. Hän kuitenkin korostaa, että kotimaiset marjat ovat niin merkittävä asia, että ne motivoivat heitä selviytymään vaikeinakin aikoina. "Suhtaudumme vastuullisuus- ja eettisyyskysymyksiin nöyryydellä", hän lisää. ”Nämä kysymykset eivät ole yksinkertaisia, ja hyvien ratkaisujen löytäminen voi joskus kestää, sillä näkökulmia on monia. Olemme kiitollisia siitä, että olemme tähän mennessä selvinneet ilman huomautuksia, mutta työ jatkuu, ja toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti.”

Katse on kuitenkin jo tulevassa kesässä ja uusien käytäntöjen toimivuudessa. Pakkasmarja keskittyy esimerkiksi Scope III -laskentaan, syventää koulutustaan ja sitoutuu tiedeperusteisiin tavoitteisiin. "Työ jatkuu ja ympäristö muuttuu jatkuvasti", Kumpulainen sanoo.


Vastuullisuutta yhteistyössä

Pakkasmarja käy jatkuvaa vuoropuhelua viljelijöidensä kanssa, ja vastuullisuus on integroitu osaksi heidän toimintaansa. "Vastuullisuuspajoissa koulutamme viljelijöitä muun muassa ihmisoikeuksista ja ihmiskaupan tunnistamisesta", Kumpulainen kertoo. "Tavoitteemme on varmistaa, että kaikki toimivat vastuullisesti ja eettisesti. Olemme myös avanneet whistleblowing-kanavan, joka on avoinna kaikille, jotta mahdollisista epäselvyyksistä saadaan tieto nopeasti", hän lisää.

Pakkasmarja painottaa sidosryhmien kanssa tehtävää yhteistyötä. "Paras tapa löytää toimivia ratkaisuja on kuunnella kaikkia osapuolia ja löytää yhteiset ratkaisut. Yhteistyössä syntyvät ratkaisut varmistavat toiminnan jatkuvuuden ja lisäävät sitoutumista", Kastarinen kiteyttää.

Eettiset periaatteet: Code of Conduct

Pakkasmarja käyttää Code of Conductia tärkeänä työkaluna toiminnan ohjaamisessa. "Sen avulla kuvaamme, miten toimimme vastuullisesti niin itseämme, toisiamme kuin ympäristöä kohtaan", Kumpulainen selittää. "Periaatteemme ovat selkeitä ja käytännönläheisiä. Ne auttavat meitä hallitsemaan riskejä ja viestimään odotuksistamme kumppaneillemme."

Pakkasmarja on kehittänyt periaatteensa yhteistyössä Juuriharjan kanssa, ja tuloksena on omalta tuntuva ja Pakkasmarjan tarpeita vastaava dokumentti. " Juuriharja auttoi nivomaan yhteen tarvittavat näkökulmat ja lainsäädännön, jotta saimme aikaan meidän näköisen ja kuuloisen, toimivan dokumentin. Olemme olleet vaikuttuneita siitä, kuinka nopeasti ja osuvasti Juuriharja pystyi kiteyttämään ajatuksemme ilman byrokraattista kapulakieltä.”

”Eettiset periaatteemme ovat nyt käytössä, ja ne ovat selkeät ja kirkkaat. Ne tukevat riskienhallintaamme ja auttavat sopimusten hallinnassa. ", Kastarinen kertoo. ”Periaatteet ovat käytössä hankintasopimuksissa, ja niiden avulla viestimme odotuksistamme selkeästi, ja vastuut ja riskit jakautuvat Pakkasmarjan ja sen kumppaneiden kesken.”

Kastarinen lisää, että Code of Conduct antaa heille työkalun keskustella mahdollisista ongelmatilanteista, mikäli niitä tulevaisuudessa ilmenee. "Periaatteet eivät ole vain tehty rastiksi ruutuun, vaan ne ovat meille aidosti tärkeä työkalu vastuullisen toiminnan varmistamisessa", Kastarinen päättää.


- Erika Heiskanen