Yhä useampi rakennushanke toteutetaan allianssi-mallilla, koska se säästää sekä aikaa että rahaa. Malli edellyttää toimijoilta aivan uudenlaista osamista: yhteistyöosaamista.
Allianssi-mallissa yhteistyöosaamiseksi ei riitä, että on kiva. Pitää osata johtaa yhteistyössä ja yhteistyötä niin, että jatkuvasti kyetään ratkomaan ongelmia yhdessä tuloksekkaasti ja hyvässä hengessä. Tämä edellyttää sekä uutta yhteistyötä helpottavaa menetelmäosaamista ja lean-työkaluja että oman toiminnan reflektointikykyä ja johtamista.
Ensimmäinen allianssi-prosessi jännittää.
Nyt pitää jotenkin käyttäytyä fiksusti. Olla yhteistyötaitoinen. Ja sosiaalisesti sujuva tuloksentekijä. Vähän ahdistaakin.
Mitä, jos en osaa? Mitä, jos en koskaan pärjää näissä? Mitä, jos minulta menee leipä?
Yhteistyökyvykkyyden kehittäminen vaatii harjoittelua ja tietoista tekemistä yhdessä muiden kanssa. Tekeminen ei ole mystistä, eikä ahdistavaakaan. Selkeät harjoitukset hyvässä tunnelmassa auttavat kaikkia oivaltamaan ja parantamaan taitojaan. Ryhmällä on kuitenkin yhteinen tavoite: onnistua yhdessä, jotta menestytään kilpailussa ja päästään tekemään yhteistä hanketta. Lisäksi siinä samalla kehittyvät organisaation sisäisetkin käytännöt!
On hyvä muistaa, että yhteistyötä oppii yhdessä harjoittelemalla, kirjaviisaus ei siinä auta. Allianssi-pajoihin pitää läksyt olla tehtynä, säkenöivällä persoonalla tai päättäväisellä otteella ei vielä pötkitä pitkälle. Ja lisäksi, on myös osattava rakentaa yhdessä!
Ps. Vinkkejä Lean-työkalujen onnistuneeseen käyttöönottoon sekä hedelmälliseen yhteistyöhön löydät maksuttomista julkaisuistamme:
Lean - joka pomon opas tuottavuuteen
Kukapa ei haluaisi tehokkaampaa, joustavampaa, innovatiivisempaa ja kannattavampaa organisaatiota? Lean lupaa kaikkea tätä, joten ei ole yllätys, että siitä on tullut houkutteleva malli eri bisneksiin.
Monessa yrityksessä ei olla kuitenkaan kyetty lunastamaan näitä ilmassa leijuvia lupauksia Leanin avulla. Autamme sinua alkuun lean-kehittämisen polulla, jotta pystyt välttämään perinteiset leaniin yhdistetyt kompatuskivet.
Yhteistyökyvykkyys ja sen johtaminen
Juuriharja on luonut oman yhteistyökyvykkyyden mallin, jolla kehitetään yksilön ja ryhmän luovuutta, hyvinvointia, tuottavuutta ja ongelmanratkaisutaitoja.